Жеравна - панорама
Жеравна - арт надпис
English
 
     
 
<< начало
 
 
<< Никула Чорбаджи
 
 
<< контакти
 
       
  || История || Местоположение || Забележителности || Транспорт || Комуникации || Настаняване ||  
                 
                 
      Жеравна > История          
                 
     
Архитектурен резерват - село Жеравна
  село Жеравна и до днес остава най-съхранения архитектурен и исторически резерват на Балканския полуостров, с най-много запазени паметници на жилищната архитектура – над 200 типични дървени къщи, в монументален ансамбъл. Богатството от архитектурни форми откроява Жеравна като център, в който може да се проследи зараждането и развитието на дървената къща в района. Още от началните години на Българското възраждане тук са изградени къщи, които като архитектурна концепция и художествена украса представляват едни от най-хубавите образци на българското възрожденско жилище.      
      Отдалечена от шума и напрегнатото градско всекидневие, Жеравна е съхранила обаянието на планинския пейзаж и декора на възрожденската архитектура, дело на даровити български майстори.          
       
Жеравненска панорама
     
             
             
             
             
               
     
Интериор на къща в Жеравна
       
             
             
             
             
               
        Жеравна, подобно на други селища от района като: Котел, Медвен, Градец, Катунище, Нейково и Ичера, е известна в нашата история както със запазените до днес образци на автентична българска архитектура, така и с будния дух на революционери и възрожденци.      
                 
      През епохата на Възраждането Жеравна дава на България родолюбци като Сава Филаретов, Тодор Икономов и Васил Стоянов - борци за духовно и политическо освобождение на страната ни. А през 1880 г. тук се е родил и израснал талантливия майстор на перото, големият български писател Йодан Йовков. По околните хълмове са се разхождали неговите герои Шибил и Кара Феиз. Звучали са бунтовните песни на Кара Танас и възгласите за свобода на капитан Мамарчев. Ето защо, наред с архитектурните си достойнства Жеравна притежава и голямо историческо значение.  
Монумент на Йовков в Жеравна
     
                 
     
Коне в Жеравна
  Тук Хан Крум през 811 г. е организирал завардването на прохода и е разгромил византийската армия на император Никифор I Геник. Според разказите на Пахимер близо до Жеравна славният Ивайло е разбил византийския пълководец Мурин и неговата 10 000 армия през 1280 г.      
               
       
Двор на църквата в Жеравна
     
             
             
             
             
               
      По време на Османското владичество Жеравна е превърната в едно от първите т.нар. "войнишки села". Вътрешното й самоуправление се оглавявало от българин, чието задължение било да осигурява войници за султанската армия. През Руско-турската война от 1828 г. жеравненци взели активно участие в борбите за освобождение на своя край, под ръководството на капитан Мамарчев и Кара Танас.        
                 
     
Стари жеравненски къщи - панорама
  Ранни летописи свидетелстват, че мястото на днешна Жеравна някога е било заемано от град със славянското име Потук. От времето на византийското влияние X-XII в. селището е познато под имена от гръцки произход като напр. Зервона (в превод "лява река"), от което вероятно е произлязло името на селището "Жервона". С настъпването на османското владичество селището получава първо името Бащина, по-късно - Башкариеси, Башкьой (т.е. главно село) и Жеруна (от "Жерина" - вид данък). През 1835 г. Жеравна е назована с днешното си име за първи път от Райно Попович. Коренът на думата се обяснява със славянската дума "жернов", която значи воденичен камък, заради някогашните многобройни воденици в селото.      
 
     

Овцевъдството е основен поминък на населението в Жеравна. Суровините за абаджийските фабрики в Сливен се осигурявали предимно от тук. Освен търговията с вълна голяма част от нея се преработвала в самото селище. Жеравненските майстори на аби и шаяци били известни дори извън страната, в Цариград и Измир, където те откривали работилници. Редом с абаджийството в Жеравна се развивали и много други занаяти като: папукчийство, кундур- джийство, сапунджийство, гайтанджий- ство, куюмджийство.

  Музейни експонати в Жеравна      
               
      Жеравненска улица през зимата        
        Края на XVIII в. Жеравна страда от кърджалийските нападения, при които се разрушават много къщи. Но упадъкът на селото е най-осезаем след Освобождението, когато манифактур- ното производство нанася сериозен удар върху поминъка на населението и много от процъфтелите дотогава овчарски сдружения прекратяват дейността си. Жеравненци изоставяли домовете си и много от запустелите къщи започнали да се рушат.      
       

 

     
               
                 
      Мощният подем на занаятчийството към средата на XIX в. и търговските контакти с много други градове в страната и извън нея поставят началото на нов възродителен процес. Забогателите стопани строят нови големи къщи на два етажа с богата вътрешна украса, която отразява икономическата им мощ. Главната улица на Жеравна става търговски център, което определя и характера на новите сгради там. Те били устроени за производство и търговия. Така селото се превръща в селище от градски тип и в център на търговията в района, който турците с право наричали "Кючук Филибе" (т.е. Малък Пловдив).   Жеравна - панорама      
                 
      Галерията в Жеравна   През епохата на Възраждането Жеравна е ярък пример за икономическото, политическото и духовното издигане на българския народ. Икономическият подем се отразява и на културното развитие на селището, свързано с изграждането на множество здания с обществено-религиозно и просветно предназначение.      
               
        Жеравненско огнище      
             
             
             
               
               
      Колкото повече се доближавате до Жеравна, толкова по-силно ще усещате нейното обаяние. Чарът и романтиката на отминалите дни въздействат още при влизане в селото... Наистина си струва да изживеете това!        
                 
             
     
| История | Местоположение | Забележителности | Транспорт | Комуникации | Настаняване |
     
     
| Начало | къща за гости Никула Чорбаджи | Контакти | English |
     
             
     
Портал на село Жеравна
     
             
     
© 2006 Tempora Ltd. Designed by Pileto